Home Page Image

Peruskurssit >
Kuten kaikki, on hyvä aloittaa harjoittelu perusteista.

Bujinkan Shinden Dojo Kuopio

Promote Your Page Too
 HAASTA ITSESI

 

Mitä on BUDO?

Todellinen Budo ei useimmiten vastaa vasta-alkajan mielikuvaa joka on pitkälti Hollywood -elokuvien tuottamaa. Kysymykseen ei voi antaa selvää vastausta vaan se pitää itse kokea. Budon harjoittelusta muodostuu sen vakavasti ottaville elämäntapa ja vuosien karttuessa esiin astuu myös filosofia. Harjoittelijoita on joka junaan, niitä jotka satsaavat harjoitteluun ja etenevät nopeasti ja ottavat budon harjoittelun sydämeensä ja saavat siitä elämäänsä sisältöä, sekä niitä jotka "harrastelevat" käyden treeneissä ja jättävät budon "sinne jonnekin" salille.

Milloin voi vielä aloittaa? Olenko liian vanha?

Budoikäsi on harjoitteluvuosiesi ikä. Harjoittelua voinee verrata Ihmisen kasvuun, ensin opitaan liikkumaan, konttaamaan, kävelemään, lukemaan, kirjoittamaan jne. Vuodet tuovat kokemusta ja näkemystä ja polku edetessään kasvattaa sinua ihmisenä. Aloittaa voit kun haluat.

Paljonko pitää treenata?

Niin paljon kuin jaksat. Dojolla ja kotona. Joskus sitä treenaa paljon ja joskus vähemmän. Tärkeintä on kuitenkin ettei lopeta. Budo on kuin hevonen. Pitää pysyä kuin kirppu hevosen hännässä, niin voi päästä pitkälle.

Mistä aloitan?

Aloita peruskurssilta tai mene mukaan harjoituksiin. Perusteita opetellessa harjoitellaan kehon muokkausta, ukemeita, turvallisia harjoittelutaitoja sekä 9 kyun graduointiin vaadittavia perustekniikoita, kuten asentoja, peruslyöntejä, katoja ja joitakin lukkoja. Se on pintaraapaisu. Älä vielä kuvittelekaan tietäväsi mitään budosta peruskurssin käytyäsi.

Onko sinusta siihen?

Bujinkan harjoittelu vaatii sitoutumista jota nykyihmisellä harvoin on. Moni haluaa jonnekin perille niin pian kuin mahdollista ja "suorittaa budon". Meillä et kuitenkaan pääse perille koska budo kehittyy ja muuttuu aikojen mukana.

Ainoa mikä on varmaa on muutos. Älä siis yritä laatikoida budoa, äläkä kuvittele että musta vyö on tavoite ja siihen saakka treenaat.

Musta vyö on vasta alku josta siirrytään korkeampiin harjoitteisiin. Mustan vyön saamiseen menee 3-5 vuotta harjoitustaustoistasi ja harjoitteluaktiivisuudestasi riippuen. Pitää kuitenkin muistaa että vaikka matkaa olisi tuhat kilometriä, sinne mennään askel kerrallaan. Musta vyö on pala kangasta jonka tarkoitus on pitää housut jalassa. Kiirettäkään on turha pitää, ei se matka tapa vaan se vauhti.

Em. nykyasenteesta johtuen Bujinkan ryhmät ovat yleensä kooltaan melko pieniä, joten peruskurssia ei välttämättä vedetä erillisenä ryhmänä ja peruskurssiharjoittelijat harjoittelevat ylempien vöiden kanssa samoissa harjoituksissa. Toisaalta pieni ryhmäkoko parantaa oppimisen edellytyksiä.

Ylemmät vyöt ja harjoitusten vetäjä opastavat heitä harjoittelussaan eteenpäin oman tasonsa mukaisilla harjoitteilla. Lajia voi kokeilla pari viikkoa vapaasti, jonka jälkeen maksetaan peruskurssimaksu joka on samalla seuraan liittymismaksu.

Treenimme ovat kaikille avoimia ja lajista kiinnostuneet saavat osallistua treeneihin. Treenejä ei kuitenkaan saa tulla vain katsomaan, vaan niihin kuuluu osallistua ja tehdä parhaansa. Bujinkan Shinden Dojon jäsenille harjoitusmaksu on 3€/kerta ja ei-jäsenille harjoitusmaksu on 7€/kerta. Tule kokeilemaan vaikka olisit muualta suomesta, Bujinkania voi harrastaa ympäri suomea ainakin suurimmilla paikkakunnilla. Shinden dojon harjoituspaikat löydät täältä.

Näytökset

Kuopio 4.2.2014 hatsalan koululla klo 20

Peruskurssien alkamisajat

  • Kuopio,TO 6.2.2014 klo 19-21.30, Hatsalan koululla
  • Nilsiä/Varpaisjärvi,31.19.2014 klo 18.30-20.00,Nilsiän alakoulun salissa
  • Junnujen kurssi alkaa Tahkon leirikeskuksella Su 2.2 16.30-17.30

Muuta aloituksesta

Peruskurssista kiinnostuneet voivat tulla suoraan harjoituksiin 3 viikkoa peruskurssin alkamisesta. Mukaan esim. verryttelyasu tai muu harjoitusasu jossa on helppo liikkua. Ajankohdan ideana on koota aloittelevia harjoittelijoita alkamaan samaan aikaan, jotta heille voidaan luoda yhtenäiset perusteet. Kuitenkin aloittaa voi milloin vain, perusteet opetellaan sitten siinä sivussa. Pääasia on että yrittää parhaansa, näin se homma etenee.

Kenelle laji sopii?

Laji sopii kaikille sukupuoleen katsomatta. Alaikäraja 14v, ellei kyseessä ole Junnuryhmä. Bujinkan on tekniikoiden luonteen vuoksi ns.aikuisten laji. 30+ on ihan hyvä ikä aloittaa. Junnuille on omia junnuryhmiä, joissa harjoittelun luonne on leikkisämpää.

Harjoittelijoista löytyy 'ihan vaan harrastajia' sekä myös budolle enemmän omistautuvia ihmisiä. Eteneminen budossa on jokaiselle oma henkilökohtainen prosessi ja se rakentuu omien intressien ja oman harjoitteluaktiivisuuden mukaan. Nopeasti etenevät luonnollisesti ne, jotka harjoittelevat kovasti ja leireilevät aktiivisesti. Niitä jotka etenevät rauhallisemmin ei myöskään katsota kieroon, joten jokainen määrää oman tahtinsa. Tärkeintä oman prosessin etenemisessä on se, ettei lopeta.

Hatsumin sanoin: Gambatte -keep going!

Millaista harjoittelu on?

Bujinkanissa harjoitellaan sen tekniikoiden luonteen vuoksi pääasiassa rauhallisesti. Bujinkan ei ole urheilulaji, vaikka harjoittelu on välillä fyysisesti ja henkisesti haastavaa, siellä ei opeteta saamaan pisteitä eikä voittamaan. Lajista saa ajan kanssa oppeja sovellettavaksi koko elämään.

Tervetuloa harjoittelemaan!

Shidoshi Jani Vihervuori, Bujinkan Shinden Dojo